• Home
  • Palmolie
    • Veelgestelde vragen
    • Waar zit palmolie in?
    • Toekomst van palmolie
    • Duurzame palmolie?
  • Wat kun jij doen?
  • Koop palmolievrij
  • Over ons
  • Ga de uitdaging aan!
facebook
instagram
  • Home
  • Palmolie
    • Veelgestelde vragen
    • Waar zit palmolie in?
    • Toekomst van palmolie
    • Duurzame palmolie?
  • Wat kun jij doen?
  • Koop palmolievrij
  • Over ons
  • Ga de uitdaging aan!

Palmolievrij Challenge

Dag 15 – Het oerwoud brandt: de haze in Singapore

15-11-2017
0 Comment
Hugo

September en oktober zijn de meest gevreesde maanden in Singapore, maar niet vanwege de weersvoorspellingen of regentijd of heftige orkanen. Singapore kent geen heftige weersomstandigheden; elke dag is de weersvoorspelling immers hetzelfde. Elke dag van het jaar is het tussen de 29°C en 32°C met kans op regen en onweer en een hoge luchtvochtigheid. Niet heel spannend dus.

Maar waarom is september dan wel een van de meest gevreesde maanden? Door de kans op “haze”. Haze is de naam die Singaporezen geven aan de luchtverontreiniging veroorzaakt door de bosbranden in Maleisië en vooral Indonesië. In Indonesië worden de oerwouden in september platgebrand om ruimte te creëren voor de aanleg van (nieuwe) palmolieplantages. Elk jaar weer woedt in Singapore de discussie of de branden al dan niet zijn aangestoken, maar het resultaat is hetzelfde.

Mondkapjes

Dagenlang een dikke mist en een PSI-waarde oplopend tot 420. Ter vergelijking, de PSI-waarde is normaal rond de 20-35, net als in Nederland. Bij een PSI waarde van 100-150 worden oudere mensen, zieken, zwangere vrouwen en kinderen geadviseerd om binnen te blijven met de airconditioning hoog aan en worden op scholen alle buitenactiviteiten afgelast. Afgelaste buitenactiviteiten is vrij vervelend in een land waar het elke dag mooi weer is en heel veel van het leven zich buiten afspeelt en kinderen gewend zijn om elke dag uren buiten door te brengen, in het bijzonder in zwembaden en op sportvelden.

De haze wordt het enige gespreksonderwerp en beheerst het hele leven. Iedereen download verschillende apps voor op zijn telefoon en vergelijkt elk uur de verschillende PSI-waarden. Daarnaast checkt iedereen elk uur de website van de overheid om de officieel gepubliceerde waarden te vergelijken met de apps. Iedereen checkt elk uur de windrichting, immers als die draait, kan de haze verdwijnen. Let op: kan, niets is immers zeker in de haze-periode. De verkoop van diverse soorten mondkapjes schiet omhoog en drogisten verdubbelen de prijs.

Na een aantal dagen komen de eerste berichten van inwoners die in het ziekenhuis zijn opgenomen met ademhalingsproblemen. De overheid probeert krampachtig kunstmatig regenbuien op te wekken om de lucht schoner te maken door kristallen zilverjodide vanuit vliegtuigen op de wolken te schieten. Maar meestal helpt helemaal niets… Behalve wachten tot de bosbranden uitgeraasd zijn.

De haze ziet eruit als een dikke mist in Nederland in het najaar. Echter, het grote verschil is dat de mist in Nederland geen schadelijke gevolgen heeft, dat het dagelijkse leven gewoon doorgaat en dat de mist na een paar uur optrekt.

Zwart slijm

De haze is anders, de haze stinkt naar brandlucht. Naar een brandlucht die overal intrekt, ook in je huis met dichte ramen en deuren en de airconditioning heel hoog en luchtverfrissers aan. De haze maakt je ogen rood en branderig en tranerig. De haze maakt je keel dik en verstopt. De haze maakt je huid vies en grijs van kleur. De haze maakt dat je moet hoesten en niezen en dat er zwart slijm uit je keel komt. De haze trekt in je kleding, de haze trekt in je haar, de haze trekt in je bed en de haze trekt zelfs in je eten. Alles wat je eet, smaakt naar verbrande troep, en dat dagenlang.

Over het algemeen is de haze aanwezig voor een periode van een week tot ruim 10 dagen. Iedereen blijft zoveel mogelijk binnen, ramen en deuren dicht, airco hoog en klaagt er lekker op los. Maar verder gebeurt er niet zoveel. Zodra de haze periode over is, gaat iedereen over tot de orde van de dag.

Maar twee jaar geleden was de haze niet aanwezig voor een weekje maar voor vijf lange weken. Een van de redenen was dat het de weken voorafgaand aan de bosbranden droger was geweest dan statistisch gezien in de maand september en de combinatie van een harde wind, maakte dat de vuurzee, eenmaal aangestoken, niet meer te stoppen was.

Negatieve publiciteit

Iedereen, inclusief de Singaporese overheid, die nooit een mening heeft maar alles in het teken van economische groei zet, sprak schande over Indonesië dat het land dit jaar toch wel ontzettend veel oerwoud afbrandde. Naar mijn idee was de achterliggende reden van de kritiek van de Singaporese overheid nogal hypocriet. Het ging de overheid helemaal niet om de haze en de bijbehorende gezondheidsrisico’s, maar om de negatieve publiciteit en economische schade voor Singapore als toeristische bestemming of als economische hub voor de Zuid Oost Azië.

Daarnaast, de meeste palmoliebedrijven, al dan niet beursgenoteerd, zijn gevestigd in Singapore vanwege het prettige economische klimaat en politiek stabiele overheidsbeleid. De Singaporese overheid ontvangt veel belastingopbrengsten van deze bedrijven en heeft dus net zo goed boter op haar hoofd als de bedrijven zelf.

Buiten de officiële media om, ontstonden er een hevige discussies over de branden, wie de branden hadden aangestoken en wie verantwoordelijk waren. Waren het de (kleine) grondeigenaren die feitelijk de brand aanstaken, al dan niet in opdracht van plantage-eigenaren en lokale directeuren? Waren het de lokale directeuren die verheugd waren dat er, al dan niet met opzet, extra oerwoud afbrandde door de harde wind of droogte en zo hun plantage konden uitbreidden, of waren de CEO’s van de beursgenoteerde bedrijven, die veilig verbleven in Singapore, uiteindelijk verantwoordelijk voor deze milieucatastrofe die hun bedrijven prachtige rendementen opleverden?

Nut van palmolie

Na deze haze periode kwam er wel een discussie op gang of het nut van palmolie en het gebruik ervan. Mensen werden iets bewuster van de alomtegenwoordige aanwezigheid van palmolie in producten en het feit dat door de aanleg van plantages er ook heel veel oerwoud moet worden gekapt en verbrand.

Uiteindelijk is er twee jaar na de ergste en langdurigste haze periode in Singapore niets gebeurd, bereikt of veranderd.

Maar in een land dat geen afvalscheiding kent, en waar het zelfs officieel overheidsbeleid is om aan te geven dat gebruikte batterijen bij het gewone afval kunnen worden weggegooid, hoe kan je dan verwachten dat er iets gebeurd?

Haze in Singapore in 2015 | © Nick-D/Wikipedia

Haze in Singapore in 2015 | © Nick-D/Wikipedia

Door: Laurentien Kok
Laurentien Kok woont sinds 2010 in Singapore en is werkzaam als jurist bij Bird&Bird LLP

Deel!

  • google-share
al
538
deelnemers

Palmolievrij Challenge Blog

Dag 30 - De Challenge: 500 mensen voor het behoud van het regenwoud

30-11-2017

Dag 29 - "Kokosolie komt toch ook van een palmboom?"

29-11-2017

Dag 28 - Gevluchte orang-oetans op de stoep van ministerie in Den Haag

28-11-2017

Dag 27 - Maak een einde aan geïmporteerde ontbossing!

27-11-2017

Dag 26 - Schrijf de weg vrij voor palmolievrij!

26-11-2017

Dag 25 - Zijn er alternatieven voor palmolie?

25-11-2017

Dag 24 - Wie is de Tony van de palmolie?

24-11-2017

Dag 23 - Zelf schoonmaakmiddelen maken II

23-11-2017

Dag 22 - DIY wasmiddel

22-11-2017

Dag 21 - Op zoek naar Borax in Chili

21-11-2017

Dag 20 - Zelf schoonmaakmiddelen maken I

20-11-2017

Dag 19 - Palmolievrij relaxdagje

19-11-2017

Dag 18 - Wil je een koekje?

18-11-2017

Dag 17 - Groeiende honger naar palmolie bedreigt gorilla

17-11-2017

Dag 16 - Moeilijk doen

16-11-2017

Dag 14 - Whodunit, een ecothriller

14-11-2017

Dag 13 - Palmolievrij restaurant als graadmeter voor ambacht

13-11-2017

Dag 12 - DIY hammam scrub

12-11-2017

Dag 11 - 3 DIY gezichtsmaskers

11-11-2017

Dag 10 - Palmolievrije zeep

10-11-2017

Dag 9 - Palmolievrije deodorant

09-11-2017

Dag 8 - Beter voor jezelf, beter voor de Aarde

08-11-2017

Dag 7 - Palmolievrije shampoo

07-11-2017

Dag 6 - DIY tandpasta

06-11-2017

Dag 5 - Pindakaas en orang-oetans

05-11-2017

Dag 4 - Ontbossing en bouillonblokjes

04-11-2017

Dag 3 - Palmolie in m'n pecannoten

03-11-2017

Dag 2 - Puur

02-11-2017

Dag 1 - Supermarkt: de bieb van de toekomst

01-11-2017