Onze missie

PalmolieVRIJ streeft naar een wereld waarin er geen regenwoud en biodiversiteit meer verloren gaat door de productie van palmolie.

PalmolieVRIJ is niet tegen palmolie. Wij zijn wel tegen industriële ontbossing en landbouwmethoden die niet werkelijk duurzaam zijn en de unieke biodiversiteit van het regenwoud bedreigen.

Onze aanpak

  • Consumenten bewust maken van de impact van de productie van palmolie op het regenwoud
  • Consumenten bewust maken van de aanwezigheid van palmolie in consumentenartikelen
  • Alternatieven bieden voor palmolie en palmoliehoudende producten.
  • Levensmiddelenindustrie bewust maken van de tekortkomingen van “duurzame” palmolie.
  • Consumenten en de levensmiddelenindustrie informatie bieden over de werking van de Roundtable for Sustainable Palm Oil (RSPO) en de waarde van door de RSPO gecertificeerde palmolie (CSPO).
  • Pleiten voor een betere traceerbaarheid van gecertificeerde palmolie.

Contact

De redactie

Mirjam Collens
Yolande Ligterink

Hallo, mijn naam is Yolande Ligterink. In 2011 ben ik als vrijwilligster begonnen bij het Jane Goodall Instituut Nederland. Daar kwam ik in aanraking met allerlei dier- en natuurorganisaties. Er waren een paar mensen van verschillende organisaties die een website hadden gemaakt over palmolie en palmolievrij leven en zij hadden actieve hulp nodig. Ik ben voor hen in supermarkten onderzoek gaan doen naar het gebruik van palmolie in voedingsmiddelen. Mijn voornaamste reden om mij actief in te zetten was dat bleek dat Nederland één van de grootste afnemers is van palmolie, dus voelde ik een grote verantwoording hier iets aan te gaan doen!

Janneke Bazelmans

Mijn naam is Janneke Bazelmans en ik werk als milieujurist en auteur. De afgelopen jaren heb ik veel onderzoek gedaan naar palmolie en ik wil me graag inzetten om consumenten te informeren over de palmolieproblematiek en een palmolievrij bestaan.
Mijn onderzoek naar palmolie is opgenomen in de bundel ‘Duurzame handel in juridisch perspectief’ (Boom Juridische uitgevers, 2014; download hier). Om een groter publiek te bereiken, verwerkte ik mijn bevindingen in de ecothriller ‘Verkapt’ (Godijn Publishing, mei 2017). Voor de thriller Verkapt reisde ik door Indonesië en logeerde bij een Dayakstam in West-Kalimantan (Indonesisch Borneo). Verkapt is fictief, maar gebaseerd op de rauwe randen van de werkelijkheid.

Hugo Wortel

Mijn naam is Hugo Wortel. Sinds 2012 ben ik nauw betrokken bij een organisatie die zich inzet voor de opvang, rehabilitatie en vrijlating van orang-oetans die illegaal uit het wild zijn weggehaald. De orang-oetan wordt ernstig met uitsterven bedreigd en de grootschalige ontbossing van zijn leefgebied (het tropisch regenwoud op Sumatra en Borneo) is de belangrijkste oorzaak. Het verdwijnen van diersoorten en van het tropisch regenwoud als geheel beschouw ik als een groot verlies voor onze planeet en toekomstige generaties. Ik voel een grote verantwoordelijkheid om dit tegen te gaan.