Veelgestelde vragen

 • Wat is palmolie?

  Palmolie is een plantaardige olie, afkomstig uit de vruchten van de oliepalm. Het is momenteel de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld en Nederland is één van de grootste afnemers. Palmolie is ook omstreden. De grote vraag naar palmolie leidt tot grootschalige ontbossing in tropische bossen voor de aanleg van uitgestrekte oliepalmplantages.
 • Bestaat er ook duurzame palmolie?

  Ja, duurzame palmolie is mogelijk, maar de meeste palmolie wordt niet werkelijk duurzaam geproduceerd. Ook palmolie die is gecertificeerd door de RSPO is niet gegarandeerd duurzaam. De duurzaamheidscriteria van de RSPO gaan niet ver genoeg en bovendien blijkt regelmatig dat bij de RSPO aangesloten leden willens en wetens hun eigen richtlijnen niet volgen. Lees hier meer.
 • Hoe herken ik palmolie?

  Sinds 2014 is de levensmiddelenindustrie verplicht om op het etiket van een product te vermelden welke plantaardige olie of vet is gebruikt. Er staat dan palmolie, palmvet of palmkernvet.
  Bij cosmetica en schoonmaakartikelen is de aanwezigheid van palmolie minder makkelijk te herkennen, omdat palmolie of derivaten daarvan deel uitmaken van andere bestanddelen. Op onze site staat een lijst met die mogelijkpalmolie bevatten.
 • Waar zit palmolie in?

  Palmolie zit vooral in producten als koekjes, gebak, margarine, soep, mayonaise, zakjes en pakjes, kant-en-klare producten, chips, sauzen, ontbijtkoek, chocolade, schoonmaakmiddelen en cosmetica (shampoo, make-up). Wil je palmolie vermijden, controleer dan vooral bij dit soort producten of er palmolie of -vet in is verwerkt. Bij etenswaren staat dit meestal duidelijk op het etiket. Of bepaalde cosmetica ook palmolie bevatten, kun je controleren aan de hand van deze lijst (pdf).
 • Is palmolie ongezond?

  Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere plantaardige vetten. Verzadigd vet verhoogt het cholesterol en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten.
  Bij de verwerking van palmolie in etenswaren wordt daarnaast de stof 3-MCPD gevormd. Deze stof is mogelijk schadelijk voor de mens.
  Momenteel lopen er verschillende onderzoeken naar de gezondheidseffecten van palmolie, onder andere bij het RIVM.
 • Is olie van kokospalmen ook palmolie?

  Nee, dat is kokosolie.
 • Is palmolie alleen in Azië een probleem?

  Nee. Hoewel de meeste palmolie uit Azië komt en de productie daar een grote impact heeft op de nog bestaande regenwouden, wordt nu ook in Zuid-Amerika en Afrika steeds meer bos gekapt voor de aanleg van palmolieplantages.
 • Wat is biobrandstof en zit daar palmolie in?

  Biobrandstof is een verzamelnaam voor verschillende soorten brandstoffen die worden gemaakt uit biomassa. Zij vormen een alternatief voor fossiele brandstoffen, waarvan de voorraad eindig is. In de Europese Unie wordt de helft (!) van de geïmporteerde palmolie gebruikt voor de productie van o.a. biodiesel. Biodiesel is mede door de ontbossing slechter voor het milieu dan gewone diesel.
 • Heeft het zin om bedrijven aan te spreken?

  Ja, dat heeft zeker zin. De verwoestende kracht van palmolie wordt meer en meer bekend en er is een golfbeweging aan bewustwording gaande. Ook bedrijven zijn vatbaar voor wat de consument wil in zijn producten, zij zijn hun kopers. De laatste jaren zien we dat palmolie in veel producten al is vervangen door een ander, minder schadelijke plantaardig vet.
 • Is palmsuiker ook slecht?

  Nee, in principe niet. Palmsuiker wordt gewonnen uit het sap van de suikerpalm (arengpalm) en de dadelpalm en - tegenwoordig - ook uit het sap van de sagopalm en de kokospalm. De productie van palmsuiker is volkomen anders dan de productie van palmolie en de landbouwmethoden zijn meestal duurzaam. De suikerpalm komt in Azië, waar de impact van palmolie het grootst is, van nature voor. De suikerpalm gedijt hier niet op plantages en wordt vaak tussen de bestaande begroeiing geplant, waardoor de impact op het ecosysteem klein is.
 • Kun je palmolie ook gewoon in de winkel kopen?

  Ja. Palmolie of palmvet is vaak in flessen of potten te koop in Aziatische of Afrikaanse winkels.
 • Wat kan ik als vrijwilliger doen?

  Wij hebben een actieve achterban op Facebook, en we zoeken mensen die willen bloggen of in opdracht kunnen schrijven. Ook organiseren we acties of events waarbij we hulp kunnen gebruiken. Ook het delen van gevonden palmolievrije producten op social media of in je eigen omgeving is fijn!