Dag 29 – “Kokosolie komt toch ook van een palmboom?”
De blik in de ogen van de student bosbouw vergeet ik nooit. Ongeloof, afschuw en iets wat ik niet anders kan omschrijven dan minachting. ‘Hoe kun je het verschil niet weten tussen een eik en een beuk.’ Twintig jaar later herken ik deze bomen inmiddels wel. Zolang er blaadjes aan zitten. Met een kale stam haal ik ze nog steeds niet uit elkaar.
Nog geen twee weken geleden werd ik door een tienjarig jochie gecorrigeerd toen ik een opmerking maakte over de hoeveelheid kastanjebolsters. ‘Dat zijn hazels.’ Oh, ok.
Kokosolie
Kortom, mijn bomenkennis is niet geweldig. Het zal niet verbazen dat ik mijn kaken stijf op elkaar hield, toen één van mijn palmolievrije-vrienden een flinke schep haalde uit een pot kokosolie. Mijn hoofd registreerde: ‘Kokosolie. Ja, maar kokosnoten groeien toch aan palmbomen? Komt dat dan niet van dezelfde boom als palmolie en dus van dezelfde oerwoudvernietigende plantages?
Gelukkig hebben we tegenwoordig internet, waar je zonder gezichtsverlies in alle stilte gebrek aan kennis kunt aanvullen. Inmiddels weet ik dus dat kokosnoten groeien aan de kokospalm of klapperpalm, inderdaad een palmachtige. Maar palmolie komt van de oliepalm, ook van de palmenfamilie (Arecaceae), maar wel een ander geslacht. De kokospalm is een neefje van de oliepalm. Net als de eik een neefje is van de beuk, beiden van de Napjesdragersfamilie (Fagaceae).
De neefjes krijgen ook heel andere vruchten. De oliepalm krijgt trossen van honderden tot duizenden geel-rode driehoekige vruchten. En de kokospalm, ja, die krijgt dus de bruine, harige kokosnoten die zelfs ik herken.
Schaal
Maar het belangrijkste verschil is dat (biologische) kokosolie niet komt van oerwoudvernietigende plantages. De schaal waarop het gewas geteeld wordt is veel kleiner dan bij palmolie. Het blijft wel een feit dat tropische gewassen van ver komen. Met alle ecologische nadelen van transport. Ook is kokosolie een product dat net als chocola en koffie een sociaal aspect heeft. Als je kiest voor de verkeerde producent, komt een veel te klein deel van de opbrengst terecht bij de boer.
Alles bij elkaar is mijn conclusie dat ik voor bakken en braden de palmolie-bevattende margarines en (vloeibare) boters blijf vermijden en ook (biologische) kokosolie met mate gebruikt. De grote favorieten in mijn keukenkast blijven olijfolie, rijstolie en (vegans en calorieëntellers ogen dicht) roomboter.

Kokosnoten | © H. Zell, Wikipedia
![]() |
Door: Tamara Onos |
Website: www.tamaraonos.nl | |
Tamara Onos is 45 jaar, moeder van 3 zonen en zelfstandig adviseur arbeidsomstandigheden (arbeidshygiënist). Zij blogt over de pracht en problemen van werk, over het schrijven van een thriller en over andere onderwerpen die zij belangrijk vindt onder www.TamaraOnos.nl. | |