Koop palmolievrij

Palmolie zit o.a. in cosmetica, was- en schoonmaakmiddelen, koek, zoutjes en ontbijtgranen. Het zit daarmee in ruim 50% van alle supermarktproducten. Je komt er als consument dus onvermijdelijk mee in aanraking. Het lijkt alsof je als consument niet aan palmolie kan ontkomen, maar dat is eigenlijk best makkelijk. Wij gaan je daarmee helpen.

Palmolievrije voedingsmiddelen

Palmolie is breed toepasbaar en goedkoop en wordt daardoor als plantaardig vet aan allerlei etenswaren toegevoegd. Sinds 13 december 2014 zijn producenten van levensmiddelen verplicht om op producten die plantaardige olie of vet bevatten te vermelden van welk gewas het afkomstig is. Je kunt dus vrij eenvoudig zien of een product palmolie bevat. Het wordt vaak op onderstaande manieren weergegeven:

  • Plantaardige olie (palm)
  • Palmolie
  • Palmvet

Alternatieven voor palmolie zijn o.a. zonnebloemolie, koolzaadolie, raapzaadolie en olijfolie.

Palmolievrije cosmetica

Ook voor veel cosmetica wordt palmolie gebruikt. Palmolie heeft hiervoor vaak een chemische bewerking voor ondergaan, waardoor op de verpakkingen van bijvoorbeeld shampoo en crêmes meestal de chemische namen van de afgeleide stoffen (derivaten) worden genoemd. Omdat palmolie in bijna driehonderd verschillende chemische ingredienten zit vewerkt is de aanwezigheid van palmolie in cosmetica voor consumenten veel moeilijker vast te stellen.

Om er zeker van te zijn dat er geen palmolie in zit, kun je de lijst met ingrediënten downloaden. Met deze ingrediëntenlijst kun je zelf ontdekken in welke producten wel of geen palmolie zit.

Download ingrediëntenlijst